Mådag efter middag :)
har plockat här hemma bakat blåbärs grottor med saffran smak :) , hoppas dm blir bra ska prova en till kaffet :P . Så ska jag logga in på dressmans hemsida kolla efter jul klappar till barnens pappa ;) , något ska han väl få av barnen tycker jag .Sen kommer barnens farmor äter middag med oss efter jobbet , då blir det lam stek och potatis gratäng fint för att vara en måndag s middag :) . Jag ska till sjukan på fredag för starta min iv kur med pencelin så jag pigg och frisk till jul och nyåret !!! bella , blir glad när hon kommer hem för nu kom hennes bok från bok klubben som mormor har fixat till henne :) . Så hade telia tagit mot minn mobil på lagning se vad dom säger denna gång om den ?? En sak fattar jag inte hur lyckas alla dessa bloggare , som är lite ( skända för något kunna ha såna . Tävlingrar från limbero kläder med era ) undrar jag ?? Hur gör man för ha såna tävlingar på sin blogg , nu blir det göra lite extra anings gymnastk för mig hosta spotta upp fula sem bollar ha ha ha .Sen blir det hämta lilla bus på dagis :) hem göra middag för hela familjen med farmor ochså , sätta på ugnen så den blir varm och ställa in lamsteken i ugnen så lite sallad till det ochsås :) .Hoppas det blir gott hitta ett recept av Per Moberg ;) , något testa för er med mat torka vad ni ska ha till middag :P ha ha ha ha men nu får ni ha en fin måndag det ska jag ha ;)
Tack och hej
Foto: Martin Löf
Lammstek med potatisgratängPer Morbergs lammstek i ugn med rosmarin, timjan och vitlök. Servera med en krämig potatisgratäng. Recept från boken Morberg lagar husmanskost.
Lammstek, potatisgratäng och ett gott rödvin fram på vårkanten när det börjar knoppas gör livet värt att leva. Det gör inget om det är ett dilamm. /Per Morberg
Ingredienser
LAMMSTEK MED POTATISGRATÄNG
- 1 kg lammstek
- 3-5 st vitlöksklyftor, delade
- 2 msk färsk rosmarin, hackad
- 2 msk färsk timjan, hackad
- Salt och svartpeppar
- (ev) 0.5 st citron, pressad
- Smör till stekning
POTATISGRATÄNG
- 1 kg potatis av mjölig sort
- 2.5 dl mjölk
- 2.5 dl vispgrädde
- 1 st gul lök
- 0.5 st purjolök
- 3 st vitlöksklyftor
- Salt och svartpeppar
- Hackad gräslök till garnering
TILL SERVERING
- Haricot verts
Gör så här
- Per Morbergs lammstek
Värm din ugn till 175 grader. - Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och eventuellt citron.
- Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor.
- Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
- Stek tills din termometer visar 62–65 grader, ungerfär 60–80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosa inuti. Ös steken några gånger med skyn under stekningen.
- Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
- Potatisgratäng
Värm din ugn till 200 grader. - Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.
- Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
- Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
skriven
Vad gott med blåbärsgrottor med saffransmak, det var annorlunda. :) Man kan kontakta olika företag och fråga om de vill samarbeta för en tävling, men de flesta företag kräver dock en del läsare.